De reis van Sinte Brandaan

Bertus Aafjes | Maartje Draak

Boek, Nederlands, 284 p. 21 cm. 351 gr. ill.

Meulenhoff Amsterdam 1978

ISBN: 9029006668

Een grandioos episch gedicht uit de middeleeuwen is De reis van Sinte Brandaan - een verhaal dat oorspronkelijk gebaseerd is op een bekend literair gegeven van het oude Ierland, waar een uitgebreide literatuur bestond over wonderbaarlijke zeereizen. Na de kerstening van Ierland zijn oude wondervertellingen veelal toegevoegd aan de heiligenverhalen - het viel Sinte Brandaan ten deel het middelpunt te worden van de fantastiche Ierse Zeevertellingen. Het verhaal over Brandaans reizen werd snel bekend over geheel Europa, en in verschillende talen werden nieuwe variaties op diens reizen gedicht.
Het Middelnederlandse gezicht is een van de meest geslaagde resultaten van de Brandaan-literatuur. Het doet soms denken aan de homerische verhalen over de zwerftochten van Odysseus, maar ook aan de verbluffende reizen van Sinbad de Zeeman.

De tekstuitgave is verzorgd door dr Maartje Draak. Daarnaast is de veelgeprezen moderne herdichting door Bertus Aajes opgenomen. Zo is De reis van Sinte Brandaan geworden tot een verukkelijk boek zowel voor lezers die houden van fantastische geschiedenis als voor liefhebbers van het 'andere' Ierland.

1 exemplaar in de collectie

Nummer: AAF.1/R.1  ·  vindplaats: bib 13e.A

Aanwezig, voor online lenen of reserveren dient u eerst in te loggen